Bahara Merhaba

TÜM ÇİÇEKLERİ KOPARABİLİRLER; AMA YİNE DE, BAHARIN GELMESİNİ ASLA ENGELLEYEMEZLER..
Pablo NERUDA

Bahar; Her zaman yeni ve güzel başlangıçları anımsatmıştır bana. Adını duymak bile enerjiyle dolmama neden olmuştur. Doğanın yenilenmesi bizlere de yansıyarak, içimiz kıpır kıpır olur ve kendimizi yenilenmiş, umut dolu hissederiz. Yenilik demişken de geleneklerimize dönerek Türk dünyasının bilinen en eski mevsimlik bayramlarımızdan Hıdrellez’den bahsetmek isterim ki bu da zaten bir çeşit feng shui dir. Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’lerin yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir ve buna  inanılarak kutlamalar yapılır.

Hızır ve İlyas sözcükleri zaman içinde birleşmiş ve halk ağzında Hıdrellez şeklini almıştır. Her yıl 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip, sıcak yaz günlerinin başladığına inanılır ve bu da kutlanıp bayram yapılacak bir olay olarak görülür.

Tabii ki Hıdrellez bayramını tek bir kültüre mal etmek imkansızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle ilgili bazı tanrılar adına çeşitli tören ve ayinlerin düzenlendiği görülmüştür.

Hızır, yaygın inanışa göre, ölümsüzlüğe ulaşmış, zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, ulu kişidir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. 6 Mayıs Hristiyanlar’ca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges günü olarak kutlamaktadırlar.

Hıdrellez, ülkemizde etkin biçimde kutlanmaktadır. Büyük şehirlerde daha az olmak üzere, kasaba ve köylerde hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar, evin temizliği, üst-baş temizliği, yiyecek- içeceklerle ilgili olarak toparlanabilir.. Hıdrellez gününden önce evler baştan başa temizlenir. Çünkü temiz olmayan evlere Hızır’ın uğramayacağı düşünülür. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler, ayakkabılar alınır. Bazı yörelerde, Hıdrellez günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adetleri bile vardır.

Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında yapılmaktadır. Bu günde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynakttıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kapılarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi herhangi bir yere istedikleri şeyin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Törenler baharda doğanın ve tüm canlıların uyanmasıyla eş anlamlı olarak insanların da talihlerinin açılacağı inancıyla, şanslarını denemek için de yapılır.

Sonuç olarak, anlatmaya çalıştığım süregelen Hıdrellez şenlikleri bize temizliğin ne kadar önemli ve baharın bir yenilenme zamanı olduğunu anlatıyor. Ben de biraz daha ileriye giderek temizliğe önce zihinlerimizden başlamayı öneriyorum..zihinlerimizdeki bizleri kemiren, yok eden, hastalıklara neden olan negatif düşüncelerden kurtularak başlayabiliriz. Bunun için de önereceğim şey önümüzdeki muhteşem bahar günlerinde açık hava da yapacağımız meditasyon veya nefes çalışmalarıyla  ruhumuzu arındırmak olacaktır. Aynı zaman da evlerimizdeki kırık, dökük, çalışmayan tüm eşyalardan kurtulmak da yolumuzu açacaktır. Bol güneşli, sağlıklı, bereketli ve aşk dolu günler dileklerimizle..

Sevgiyle kalın

Bir yanıt yazın