2019 DOMUZ YILI

Karşılaşılan zorluklar ne kadar büyükse, onların üstesinden gelmek o kadar gurur vericidir. Epictetos

Çinlilerin yaşamlarında; hem ay, hem de güneş takvimi kullanmaları yeni yıl başlangıçlarının bizden farklı tarihte olmasına neden olmaktadır.

Çin takvimine göre tüm yıllar iki elementle temsil edilir ve 2019’un elementleri de yin su (Domuz) üzerinde yin toprak. Domuz burcunun, batı burcundaki karşılığı ise Akrep ve Yay burçlarına denk gelmektedir.

2019 Domuz Yılı bize neler getirecek? 

Kasım 2018 Domuz ayında, yılın ipuçlarını hissettiğimiz, Domuz yılına girmeye çok az zamanımız kaldı.. Bu sene yeni yıla 5 Şubat’ta giriyoruz. Yılın yin enerjide olması bizleri daha yumuşak bir senenin beklediği izlenimi uyandırabilir ancak elementlerin ilişkilerine baktığımızda yeni yılın bazı sıkıntılara gebe olduğunu görebiliriz.

12 hayvan arasında Domuz burcu; saflığı, dostluğu, güçlü olmayı, çalışkanlığı, iyi niyeti ve biraz da kuşkuculuğu temsil eder. Yin toprak ise; yeryüzüne ferahlama, rahatlık yayar ve dişil enerjisi ile şefkatli toprak anayı temsil eder. Yin toprak yılında doğanlar entelektüel derinliğe sahip, felsefi,  insancıl ve daha barışçıldırlar. Domuz’ un iyi niyeti ve saflığı, yin toprağın anlayışlı ve duyarlı özellikleri ile birleşince, geçtiğimiz yıla göre daha sakin ve yumuşak bir yıl olmasını umuyoruz. Ancak Domuz’ un saflığından gelen aldatılma olasılığı ve toprağında sağlam zeminde olmaması bizleri pek de huzurlu günlerin beklemediğini göstermekte. Toprağın, suyun üzerinde olması, barış ve uyumu tabandan desteklenmediği için yüzeysel kılıyor. Bu yüzden barış atmosferi kırılgan olacak ve dünyanın çeşitli bölgelerinde saman altından düşmanlıklar beslenecek, sinsi planlarla terörist aktiviteler desteklenecek, suikastler, kargaşa ve başkaldırmalar, aldatmalar, yolsuzluklar, özellikle internette dolandırıcılıklar ve seks skandalları yaşanabilecektir.

Özetle diyebiliriz ki uluslararası ilişkilerde olduğu gibi yurt içinde de barış ve rahatlama görüntüsü aldatıcı olacak ve isyanların, aldatılmaların, huzursuzlukların artabileceği bir yıl bizi beklemekte.

Yin toprağın dişil enerjisi, zarif ve güzel bir sevgilinin duyarlılığını ( tıpkı güzel bir bahçe gibi) ve şefkatli anne kollarını anımsatır (toprak ana) insana, huzur verir, rahatlatır. Doğaya, sanata, bilime ve kültüre hizmet etmiş, yön vermiş pek çok kişi yin toprak gününde doğmuşlardır. Charles Darwin, Sigmund Freud,   Michael Angelo, Audrey Hepburn, Barak Obama, Franklin Roosevelt aklımıza gelen ilk örneklerdir.

Su üzerinde olan yin toprak, maalesef zayıf, dengesiz ve ateş desteğinden de yoksun olduğu için depremlere, toprak kaymalarına, bina çökmelerine ve çığ gibi doğal afetlere neden olacaktır. Aynı zamanda Domuzun güçlü su elementi de sel ve yağmur fırtınalarına neden olacaktır.

Bu sene olabilecekleri tahmin ederken her zaman yaptığımız gibi altmış yıllık döngülerde önceki Domuz yılarına bakıyoruz ve ciddi toprak afetleri yaşandığını görüyoruz. Örneğin, 1959 domuz yılında Doğu Kamçatka Rusyada 7.9 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştır.  7.2 büyüklüğünde bir başka deprem Yellowstone Milli Parkında Wyomin’de gerçekleşip 28 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Tayvan’da 7.8, Yeni Zellanda’da 7.3 büyüklüğünde depremler olmuştur. Aynı zamanda çokça su ile ilgili felaket yaşanmıştır. 1959 da Tayvan daki selde 2000 kişi, 1959 da Vera tayfunu Japonyayı vurarak 5098 kişinin ölümüne sebep olmuştur. 1959 de Güney Fransa’da Malpasset Barajı çökmüş, sular Frejus kasabasının üzerinden geçip 412 kişiyi öldürmüştür. 120 yıl önce 1899 domuz yılında da benzer su felaketleri yaşanmıştır. 1899 da Kuzey Amerikada soğuk ve dondurucu büyük kar tipisi yaşanmıştır. 1899 da, Mahina Siklonu Queensland’i vurmuş ve maalesef 400 kişi hayatını kaybetmiştir.

Toprak ve su ile ilgili afetlerden söz ederken maden ocaklarından da bahsetmeden de geçemeyeceğiz. Toprakla ilgi kaymalar ve göçükler, madencilik felaketlerinin de yaşanacağının belirtisidir. Yine tarihe baktığımızda, 1959 ve 1899 domuz yıllarında ciddi madencilik kazalarını görmekteyiz. 1960 da Güney Afrika Holly County’de kömür madeni çökmüş ve 435 madenci ölmüş, 1899 da Japonya’da yağmur sebebi ile çöken bakır madeninde de 512 kişi yaşamını kaybetmiştir.

Çin takviminde aynı element ve burç birleşimi altmış yılda bir tekrarlanır ve benzer olayları meydana getirir. Bu sebeple yeni yıl başlangıcında, 60 yıl öncesinde yaşanmış olaylara bakmamız bugünü anlayabilmemizde bize yol gösterici olacaktır. Bu bilgiler ışığında baktığımız zaman, senenin elementi olan toprak, aynı zamanda yol demek olduğundan trafik kazalarını tetikleyecek. Domuzun seyahat yıldızı olması, insanların hareketlenmelerini sağlayacak ve bolca seyahat etmelerine neden olacaktır. Artan seyahatler nedeniyle ağırlaşan trafikte kazalara karşı daha dikkatli olmamızda fayda var. Domuz su elementi olduğundan zıttı, yılan( ateş)la çarpışarak, su kazalarına neden olabilecektir.      Domuz yılında ateş elementinin hiç olmaması, maalesef uçak kazalarına da sebebiyet verecek. Yine 60 yıl önceye döndüğümüzde, 1959 da başbakan Adnan Menderes ve ekibini taşıyan uçak düşmüş, başbakan kurtulmuş ancak 16 kişi hayatını kaybetmişti. Yani bu veriler bu yıl da su ve hava kazaları yaşayabileceğimiz ihtimalini artırıyor.

Aynı yıl ülkemizde ayaklanmalar baş göstermiş, zayıflayan siyasi iktidar baskıları artırmış ve ekonomi kötüye giderken, hayat pahalılığında Brezilya’dan sonra dünya ikinciliğine yükselmişiz.

Vietnam savaşı devam ederken, Çin’de Mao’nun büyük kalkınma hamlesi için aldığı kararlar nedeniyle korkunç açlık devam etmiş ve 30 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiştir.

Fidel Castro Batista hükümetine karşı zafer kazanmıştır.

Yine 1959 da Tibet’ liler Lhasa’da Çin’ e karşı ayaklanmış, ayaklanma kanlı bir şekilde Çin tarafından bastırılmış ve Dalai Lama ve binlerce Tibet’li Hindistan’a kaçmak zorunda kalmış.

Çin astrolojisinde elementlerin her biri belirli duyguları temsil eder ve beş element içinde de Ateş elementi, mutluluğu ve neşeyi sembolize eder. Bu genel anlamda güven ve optimizm yaratır. Bu sebeple ateş yılları insanların, daha keyifli, mutlu ve canlı olmalarına neden olur, ekonomiye olan güvenlerini artırır ve daha fazla harcama yapmalarını sağlar. Piyasalar hareketlenir ve borsa da iyi performans sergiler. Geçtiğimiz, 2013 – 2017 yılları ateş yıllarıydı ve ekonomi de, borsada  gelişmesini sürdürmüştü. Ancak ateş elementinin döngüsü 2017 de sona ermiş ve 2018 Köpek yılı da ateşin mezarı olmuştur. Dolayısıyla 2019 itibariyle, ateşin optimizmi sönerek, suyun pesimizmi yükselişe geçiyor. Elementler döngüsünde ateşin, mutluluğu ve neşeyi simgelediğini belirtmiştik, su ise korkuyu ifade etmektedir. Korku olduğunda da insanlar daha temkinli olur ve para harcamak istemezler. Yani ateşin tersi bir durum oluşur ve ekonomide daralmalar meydana gelir. 2025 yılına kadar ateş elementinin olmaması önümüzdeki uzun sürecin biraz sevimsiz olacağını göstermektedir.

2019 Domuz yılı ateşin sönmesiyle hakim olabilecek pesimizmin, genel ekonomik atmosferin çekingen bir döngüye gireceğini belirtiyor ve 2019 da ekonomik gelişmenin kasvetli olacağını ve yavaşlayacağını haber veriyor.

2022 den itibaren, ağaç yılıyla birlikte yeniden canlanacağımızı umarak, şimdilik ertelediğimiz şeyleri yapmaya çalışıp yeni yatırımlara yönelmek yapabileceğimiz en akıllıca davranışlar olacaktır. Bu kasvetli süreci böyle değerlendirmemizde yarar olduğunu söyleyebiliriz.

Gelelim, hangi sektörlerin karlı, hangilerinin riskli olduğuna; 2019 yılının en bereketli sektörlerinden başlayacak olursak, toprak elementi ağaç elementi için para demek ve 2019 ağaç elementine ait sektörlerine bolluk getirecektir. Tekstil, medya, kağıt, matbaa, yayıncılık, kitap, eğitim, dekorasyon, ve çevre endüstrileri dahildir.  İkinci en iyi endüstri toprak elementine ait sektörleridir. Domuz(su) ve su, toprak için paradır. Toprakla ilgili sektörler; Emlak, Madencilik, İnşaat, Sigorta, Tarım ve bilgisayar yazılım endüstrilerine para ve bolluk sağlayacaktır. Ateş toprağı yarattığı için 2019 yılında ateş sektörü  aktif ve üretici olacaktır.  Ateş sektörü arasında enerji, finans, kimya borsa ve eğlence firmaları olabilir. Ancak ateş için para elementi metal ve bu senenin elementleri arasında da metal olmadığı için iş hacmi olacak ancak yapılan işler pek karlı olmayacaktır. Metal elementi için para ağaç’dır ve o da tamamen kayıptır. Fakat domuzun suyu metalin refahına bağımlı olduğundan para görünmese de iş akışı olacaktır. Metal elementine ait işler; Bankacılık, mühendislik, makine, otomotiv, bilgisayar, kuyumculuk. Su endüstrisi, Domuz yılında güçlü bir rekabet ile karşılaşacaktır.  Bu yüzden gemicilik, taşıma, komünikasyon..vb endüstriler pek başarılı olamayacaktır. Su endüstrisine para demek olan ateş tamamen yok olduğundan su sektörü zor durumda olabilecek. Lojistik, gemicilik, taşıma, iletişim, içecek firmaları zor günler geçirebilecektir. Metal endüstrileri olan bankacılık, makine, araç üreticileri için de istenmeyen durumlar yaşanabilecektir.

Yin toprak sanat, doğa ve insanlıkla ilgili konuları kapsar. Sanat ve bilimde neler yaşanmış, 60 yıl önce 1959 yılına bakacak olursak;

Nasa Amerika’nın ilk astronotlarını dünyaya tanıtmış ve ilk meteoroloji istasyonunu kurmuş, o zamana kadar giden en hızlı uzay aracı olan Pineer 4’ ü uzaya fırlatmış. Sovyetler Birliği Luna2’ yi uzaya fırlatmış ve bu dünya dışındaki gök cismine ulaşan ilk uzay aracı olmuştur.

1959 da 12 ülke tarafından ‘’Antarktika Anlaşması’’ imzalanarak, sahip olduğu doğal zenginlikleriyle birlikte, bakir yapısı nedeniyle doğal laboratuvar olmasının önemi, bilimde ilerlemek isteyen ülkeler için üs olma işlevini yerine getirmiştir.

İlk İç kalp pili Wilson Greatbatch tarafından keşfedilmiş ve yaşam süresinin uzatılmasına bir katkı daha yapılmıştır..

Volvo, arabalar için emniyet kemerini bularak hepimizin hayatını kurtaran 20. Yüzyılın en önemli buluşlarından birine imza atmıştır.

Çocukların bayıldığı hatta büyüklerin benzemek için estetik operasyonlara katlandıkları Barbie bebekler piyasaya sürülmüştür.

Grammy müzik ödülleri verilmeye başlandı. İlk grammy ödülünü, Domenico Modugno, Nel Blu Dipinto Del Blu şarkısı ile kazanmıştır.

Beyrut’ta yapılan  III. Akdeniz oyunlar’ ında ülkemiz serbest güreş milli takımı 8 siklette birincilik almışız.

Bu yıl sağlık olarak nelere dikkat etmeliyiz; Çin tıbbında her element bir organımızı temsil eder. Yin toprak da mide ve pankreasımızdır. Toprak dengesizliğinden dolayı mide ve sindirim problemleri yaşayabiliriz. Pankreas da kan şekerini düzenlediği için bozukluğu, şeker ile ilgili rahatsızlıkların artmasına neden olabilecektir.

2019’da ateş elementinin hiç olmaması, kalp ve kan dolaşımı hastalarının zorlanacağı anlamına gelir ve bu sorunu yaşayanların yıl boyu daha dikkatli olmalarında fayda var. Senenin burcu domuzun içerdiği(gizli) elementler; su, ağaç ve ateş. Yine ateşin olmaması( yılda), ağacın çok nemli kalmasına neden olacağı ve ağacın da vücudumuzda kemikleri temsil etmesiyle romatizmal hastalıklarda artış olabilecektir. Yine Domuz dan gelen su elementi böbrekleri ve üreme organlarımızı etkileyebilecektir. Bu nedenle tüm sene boyunca yediklerimize dikkat ederek mutlaka antioksidanlı yiyeceklere ağırlık vermeli bol miktarda tüketmeye çalışmalıyız diyoruz.

Domuz burcu, Kaplan burcuyla tam bir uyum içindedir. Diğer uyumlu olduğu burçlar ise; Tavşan ve Keçidir. Eğer bu saydığımız burçlardan birinde doğduysanız sizleri daha uyumlu ve huzurlu bir yıl bekliyor olacak. 

Domuz, ateş günü ve yılında doğanlar için koruyucu melek. Eğer sizde ateş yılı veya gün doğduysanız, yıl boyunca problem ve sorunlarınızı çözüme ulaştırmada ve yılı sorunsuz ve daha rahat geçireceksiniz. Bu yıl içinde yeni projelere imza atabilir ve yeni atılımlarda bulunabilirsiniz.

Daha önce bahsettiğimiz gibi Domuz su elementi ve ateşle bir araya geldiğinde çarpışan bir enerji oluşturur. Eğer çok güçlü bir ateş elementine sahip Yılan yılında, ayında veya gününde doğduysanız Domuz ile çatışma yaşayacak ve yılın olumsuz etkilerini en fazla siz hissedeceksiniz. 

Bu tür çatışmalar genellikle yaşamda türbülanslı hareket, kaza ve değişiklikleri beraberinde getirebilecektir. Güçlü su ve ateş çatışması hava ve deniz ulaşımı ile ilgili şanssızlıklara neden olacaktır.  Yılan yılında doğanlar seyahat ve yer değiştirme,  iş ve ev değiştirme gibi önemli hareketlilikleri yaşayabilecektir. Bu gibi zıtlık dönemlerinde yapabileceğimiz en akıllıca önlem, hayatımıza kendi irademizle değişim getirmemizdir. Böylece değişim gerektiren enerjiler amacına ulaşmış olacağı için sürpriz değişimleri en aza indirgemiş oluruz. Çatışma etkilerini hafifletmek için haritasında yılan olanların yıl boyu kaplan figürü taşımalarını öneriyoruz. Eğer yılan haritanızda yıl hanenizde ise;  daha fazla seyahat etmenizi tavsiye ediyor ev veya iş değişikliğine gitmeniz için çok uygun zamandır diyoruz. Zorlamaları yaşayacağınız bu yılı yapmaktan kaçındığınız veya korktuğunuz şeyleri gerçekleştirmekten çekinmeyin ve rutinlerinizden çıkarak, fırsata dönüştürün diyoruz. Yine haritalarında Yılan olanlar, yıl boyunca kendinize dikkat etmeyi, riskli sporlardan uzak durmayı, hızlı araba kullanmaktan kaçınmayı ve trafikte daha dikkatli olmayı ihmal etmeyin. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel dengenize özen göstermelisiniz Seyahat etmenizde sakınca yok tabii ancak yılan yılında doğanların mümkün olduğunca Kuzey batı yönünde seyahat etmemelerini öneriyoruz.

Çin takviminde Mayıs ayı Yılan ayıdır ve 4-5 Mayıs’tan sonra doğmuşsanız ay sütununuz Yılan’dır, bu da ebeveynlerinizi, işinizi veya kariyer hayatınızın etkileneceği anlamına gelmektedir.

Yılan senesinde veya yılan ayında doğdukları için Domuz-Yılan zıtlığından etkilenecek olan ünlüler; J.K Rowling, Bashar Asad, Donald Trump, Bob Dylan, Fatih Terim, Berat Albayrak, Kıvanç Tatlıtuğ, Aslı Enver, Acun Ilıcalı ve Mansur Yavaş.

Yılan senesi, ayı olmasa da gününde doğanlarda zıtlıktan nasiplerini alacaklar. Zıtlığın gün sütununda olması kişiyi daha fazla etkileyecek, aile içinde değişime, anlaşmazlıklara, ilişkilerde sıkıntıya, özellikle eşlerle ilgili anlaşmazlıklara neden olacaktır. Yılan günündeki zıtlıkları yaşayacak olan ünlüleri örnekleyecek olursak; Angelina Joli, İvanka Trump, Mel Gibson, Ekrem İmamoğlu, Tarkan, gibi isimleri sayabiliriz.

Bir başka zıtlık da Domuz senesinde doğanlar içindir. Domuzun temsil ettiği su elementi, kendiyle karşılaştığında ceza oluşturan dört elementten biridir ve bir çeşit kendi kendini cezalandırma diyebiliriz. Kişinin kendi başını belaya sokması, düşünmeden hareket etmesi veya umarsız bir ruh halinde olması halidir. Haritasında Domuz olanları da inişli, çıkışlı bir yıl beklemektedir. Kişiler yine Domuzun bulunduğu sütuna göre etkilenme yaşayacaklar ancak bu etkilenme diğer zıtlıkta olduğu gibi açık olmadan kendi kendini yeme (kendi kendine ceza) şeklinde olabilecektir. Eğer Kasım 4-5 ‘den sonra doğmuşsanız, Domuz burcusunuz ve etkileneceksiniz. Eğer Domuz gün sütununuzda ise partnerinizle sadakat sorunu veya tartışmalar yaşayabilirsiniz. Sizler de yıl boyunca Kaplan figürü taşırsanız yararlı olacaktır.

2019 Domuz yılında, ayında veya gününde doğduğu için etkilenecek ünlülerden bazıları ise; Hillary Clinton, Arnold Schwarzenegger, Elton John, Stephen King, Kevin Spacey, Elon Musk, George Clooney, Prince William, Gülse Birsel, Hazal Kaya gibi isimleri sayabiliriz.

Özetle, su elementinin getirdiği korku ve endişe ile zorlu bir yıl bizleri beklemekte…

Domuz aynı zamanda sistemde, seyahat etkisi taşıyan dört elementten biridir. Yani Horoz, Öküz veya Yılan senelerinden birinde doğduysanız yıl boyunca bol seyahat var. Yine Köpek, At ve Kaplanlar için de seyahat enerjisi tetiklenecek ve onlarda gezmenin tadını çıkaracaklar.. Yılan senesinde doğanlar her türlü en fazla etkilenen burç olacak. Hem seyahat hem de çatışma etkileri var.. Yani değişim KAÇINILMAZ. Yıl boyunca, Kaplan taşımayı unutmayınız..

2019 Feng Shui Enerjileri

Feng Shui enerjileri her yıl değişmekte ve bu nedenle sene başlarında iyi ve kötü enerjilerin ev ve ofislerimizin önemli bir yerine gelip gelmediğine bakmalıyız.  Önceliği olumsuz enerjileri belirlemeye vererek önlem almamız, daha sonra iyi alanlara daha rahat odaklanmamızı sağlar.Bu sene Merkez de Aşk var..Yeni yıla Aşk ve bereket yönüyle başlayalım istedik. Eğer salonunuz, giriş kapınız Merkeze denk geliyorsa bu yıl bereket ve aşk enerjileriniz canlı olacak. Bolluk ve bereket enerjisinin etkisini artırmak için  bu yöne, kırmızılı metal para asmanız yardımcı olacaktır.Kuzey;  güzel enerjiye sahip yönlerden bir başkası. Çiftler romantik bir ilişki arayışında olanlar, bebek yapmak isteyenler; bu sene aşk dolu enerjiler kuzeyde. Akademik ve yaratıcı çalışmalar için de olumlu enerjiler bu bölgede bulunmakta..Tavsiyemiz bu yönde  mümkün olduğunca fazla zaman geçirmeye  çalışmanız. Taze çiçekler bulundurarak, sesli ve hareketli objelerle de etkiyi artırabilirsiniz.Kuzey batı; İşinizde ve kariyerinizde birtakım  değişikliklere  ve  yeni başlangıçlara  neden olabilecek  enerjilerden mümkün olduğunca faydalanırken olumsuz enerjilerinde artabileceği gözönünde bulundurulmalıdır.  Yıl boyunca bu alanda  tadilat ve tamirat yapmaktan kaçınılmalıdır.Batı; Bir başka iyi enerjiye sahip yönlerden biri. Sınavlara hazırlananlar, akademik çalışma yapanlar ve yarışmalara hazırlananlar bu bölgede bolca zaman geçiriniz.Güney batı; Zorlu enerjilerin barındığı bir başka yön. Birçok şanssızlıkları ve para kayıplarını beraberinde getirebilir. Olumsuz etkilerini azaltmak için bu yönde gürültüden kaçmanızı ve herhangi bir tadilata girmemenizi öneriyoruz. Ayrıca bu bölgede  tuzlu su içinde 6lı metal para veya  metal bir rüzgar çanı kullanılması da  yararlı olacaktır.Güney; Olumsuz enerjileri barındıran bu yönde, kavga ve hırsızlıklara neden olabilecek etkilere karşı dikkatli olalım. Olumsuz etkilerini hafifletmek için kırmızı bir obje kullanmamız faydalı olacaktır. Kırmızı bir lamba, örtü, yastık, dosya, kitap olabilir.Güney doğu; bir başka kötü enerjiye sahip yön. Mümkün olduğu kadar bu alanda az vakit geçirin, hatta mümkünse bu alanı kullanmayın.  Çözüm için geleneksel olarak kullandığımız şeffaf vazo içinde 3 dal bambu kullanmak faydalı olabilecektir.Doğu; Bir başka  olumlu nümüz;  başarı şansını arttırmamızı sağlayacak   yardımcı insanlar  şansı bulunmaktadır. Daha iyi bir kariyer, bolluk bereket ve yaratıcılık alanlarında beklenmedik fırsatlarla karşılaşabilirsiniz. Otorite ile ilgili çıkacak problemlere karşı ise şeffaf bir vazo içine 3 bambu dalı koymak yararlı olabilecektir.Kuzey doğu; Bir başka kaçınmamız ve dikkatli olmamız gereken yön. Bu alanda kullanacağımız 6’lı para olumsuz enerjiyi hafifletmek için yararlı olabilecektir. Ancak bu alanı mümkün olduğunca az kullanmaya çalışmamızda fayda var.  Ayrıca sağlığınıza özen göstermenizi ve antioksidan içeren yiyeceklerden bol bol tüketmenizi öneriyoruz.

Pek tabi kişisel haritalarınızdaki elementler çok önemlidir. Her şey elementlere ve ilişkilerine göre değişir. Biz genel bir anlatımda bulunduk.SAĞLIK, HUZUR VE AŞK DOLU BİR YENİ YIL BİZLERLE OLSUN…                                      Sevgiyle kalın

Bir yanıt yazın