8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Kocabaş yığıldı çamura,
Büyüdü gözleri, büyüdü yürek kadar,
Örtüldü gözleri örtüldü hep.
Kalır mı Mustafa Kemal’in kağnısı, bacım,
Kocabaşın yerine koştu kendini Elifçik,
Yürüdü düşman üstüne, yüceden yüceden.. Fazıl Hüsnü Dağlarca

KADIN
Bugün biz kadınların elimizdeki imkanlarla nasıl destanlar yazabildiğimizi hatırlatan, kurtuluş savaşımız boyunca birliktelikleri ile hafızalarımıza kazınan kadın, öküz ve kağnı üçlemesinden bahsetmek istiyoruz. Kararlılık, fedakarlık, istikrar, sabır ve gücün timsali KADIN ile sembolizmde önüne çıkan engellerle, zorluklarla nasıl bir irade gücü ve sabırla üstesinden gelinebileceğine dair güç ve kararlılık gösteren Öküz’ün yoldaşlığı..

Dünya sembolizminde, mitolojisinde ve kültüründe öküz; yenilenmenin, gücün, toplumda liderliğin tasviridir. Çok güçlü, inatçı, aynı zamanda vazgeçmeyen, sebatkar, hedefine kitlenen ve sımsıkı bağlanandır.Tüm bu özellikler kadınlar olarak bizleri de anlatmıyor mu? Ruhumuzda Sınırlarımızı tehdit eden istenmeyen enerjilere karşı korunabilmek için gerekli olan sebatkarlık, güç ve sabır yokmudur? İşte sembolizmde inatçı, korkusuz, amaçlara ulaşmayı, önüne çıkan zorlukları yenmeyi ifade eden öküz ile korkusuzluğu, cesareti ve yılmazlığı temsil eden kadınların nitelikleri de burada özdeşleşiyor.

Kağnı ise; yokluktan çıkan mucizenin adıdır. Günümüzde elbette taşımacılık olarak önemini yitirmiş ancak temsil ettiği kavramlar ile yalnız biz Türk’lerin değil tüm dünya toplumlarının belleğine kazınmış,Türk halkı için de Kurtuluş Savaşının sembollerinden biri haline gelmiştir…

Türk kadını, kağnısı ve öküzleri; Mucizenin kendisi. Özgürlük, şefkat, kararlılık, azim, sağlamlık ve fedakarlıkla ağır yüklere ve her türlü zorluklara rağmen her şeyin üstesinden sabır ve sebatla gelmeyi simgelemektedir.    

Ne güzel bir rastlantıdır ki milli mücadelemizin sembolü olan kağnıları çeken öküzler, aynı zamanda Çin astrolojisinde de bu yılın olumsuz etkilerinden korunmak için üzerimizde taşımamız gereken semboldür.

Milli mücadelenin 100. Yılında, kadınlar günü için ikadesign tarafından  özel olarak hazırlanan bu kolye ve yaka iğnesi; Milli mücadelenin kazanılmasında önemli bir rol oynayan güçlü, azimli, fedakar Türk kadınının gösterdiği eşi benzeri olmayan cesaretini ve yaşadığı toplumda vatanına sahip çıkmak adına verdiği mücadeleyi sembolize etmek üzere  tasarlanmış  ve milli mücadelede savaşmış, cepheye mermi taşımış, eşini, evladını şehit vermiş, cesur yürekli, fedakar, azimli Türk kadınlarına atfedilmiştir……

Bir yanıt yazın