2023 SU TAVŞAN YILI

KİŞİNİN BİR HEDEFİ OLUNCA, YÜRÜMEKTEN YORULMAZ.. Jane AUSTEN

Bazılarımız için zorlu bazılarımız için ise, güzel ve fırsatlarla dolu bir yılın ardından yeni yıl için güzel dilekler sıralama zamanının geldiği bu yeni yıl arifesinde, 2022’nin beraberinde tüm hastalık ve sıkıntıları bir daha dönmemek üzere götürmesini ümit ediyor ve yeni yılda hayatımızın daha güzel olmasını umuyoruz.

         Her zorluğun içinde mutlaka kolaylıklar, fırsatlar ve güzellikler olduğu kadar, her güzellik de içinde zorluklar ve acılar barındırır. İşte hayat dediğimiz de tam olarak bu değil midir? 2022 Her ne kadar zorluklar, acı deneyimler, korku ile geçirdiğimiz bir yıl da olsa, acısıyla tatlısıyla bizi biz yapan kendimiz ile baş başa kaldığımız, kendimizi sorguladığımız, çevremizdekilerin ve elimizdekilerin kıymetini bildiğimiz ve değişim sürecinden geçtiğimiz bir yıl oldu. Tüm sorunlar ve yaşadığımız problemler bir anda yeni yılla birlikte bitmeyecek tabii ki. Ancak bu değişim sürecinde hepimiz olanaklarımız ölçüsünde bir kabuk değişimine girdik ve bu süreç 2023 yılı için de tamamlanmaya devam edecek..Bu yılın güzelliği bizleri romantizmin yumuşak, duygusal ve iyimser havasına girmemizi sağlayacağı.

2022 ve 2023 senelerini temsil eden elementler aynı ancak, 2023’ü temsil eden yin su ve tavşan’ın, ılımlı ve yumuşak bir enerjiye sahip olması bu senenin geçen yıla göre daha yumuşak olacağını gösterir. Yin su elementler arasında çiğ damlasına benzetilir. Tavşan ise burç olarak, ağaçların ve bitkilerin geliştiği, ilkbaharın en canlı halini temsil eder. Dolayısıyla ergen isyanının, bastırılamayan enerjinin, büyümenin ve faaliyetin sembolüdür. 2022’ye göre, daha ılımlı ve yumuşak bir sene diyebiliriz dedik ancak, yüzeyde ılımlı ve yumuşak bir enerjiye sahip bu iki elementin temsil ettiği gizli, derin ve önemli pek çok etkiyi de göz ardı etmemek gerekir.

YILIN ELEMENTLERİ SU VE AĞAÇ

Çin takviminde her bir zaman dilimi iki element ile yazılır ve her sene o iki element ile temsil edilir. 2023’ün elementleri de belirttiğimiz gibi yin su ve yin ağaç(tavşan).

Senenin birinci elementi Yin Su’dan bahsedecek olursak;

Yin Su, 5 element içinde en ılımlı, mütevazı ve sakin görünümlü olandır. Yin su gününde doğanlar genellikle kibar, sabırlı, alçakgönüllü, hoşgörülü ve uzlaşmacı olurlar. Dışardan ılımlı, uyumlu görünmelerine karşın içten son derece ısrarcı, inatçı ve güçlü bir iradeye sahiptirler. Genellikle arkadaş canlısı, naif, zarif ve uyumlu davranırlar. Ancak su elementi, doğası gereği güçlü ve zeki olduğundan, yin su insanları da hedeflerine ulaşmak için zorlayarak da olsa başarmak için güçlü iradelerini, sessiz sedasız, bazen sinsice ama net bir şekilde ortaya koyarlar ve istediklerini elde etmeyi başarırlar. Tartışmadan ve kavgadan genellikle kaçınırlar ve hiç hoşlanmazlar. İyi dinleyicidirler ve genellikle yin su insanlarının ağzı sıkıdır. Sürprizlerle doludurlar ve gizemden hoşlanırlar. Kolay ve anlaşılabilir gibi görünmelerine karşın oldukça zor karakterdirler.

Yin su elementi sistemde çiğ damlasına benzetilir.. Yin su’yun naif görüntüsünün ardında oldukça güçlü bir yapısı vardır. Yenilikçi, özgür düşünen, hayal kurma ve hayaline ulaşma yetisine sahiptir. Ayrıntılara dikkat eder, gözlemci ve zekidir. Su damlası bir yerde kalamaz, bu sebeple değişimi sever ve herşey hemen olsun ister; ama sabırsız olduğu için de yarım bırakabilir. Dolayısıyla yeniyi sever ama çabuk sıkılır. Tartışmalardan uzak durur, ancak zorunda kalırsa da asla geri adım atmaz. Savaşması gerekiyorsa ve kaçarı yoksa sonuna kadar gider. Ancak kaba kuvvet yerine daima beynini kullanmayı, diplomasiyi tercih eder.

Yin su günü doğan ve bu elementin özelliklerini çok iyi yansıtan isimlerden biri olarak Prens Charles’ı söyleyebiliriz. Uzun yıllar beklediği krallık için sergilediği sabırlı imaj, tipik olarak yin su elementini yansıtıyor..2023 senesinin birinci elementi yani üstteki, yin su olduğundan, yin su günü doğan kişiler 2023’te öne çıkacak, herkes onları konuşacak demektir. 2022’de 74 yaşında tahta geçen Prens Charles, yin su gününde doğmuş önemli bir kişi olarak, senenin bu güçlü etkisiyle, 2023’te adından sıkça söz ettirecektir.

Diğer ünlü yin su ve yin su/ Tavşan insanları arasında, Brad Pitt, Richard Gere, Meryl Streep, Aydan Şener, Ceyda Düvenci, ünlü romancı Stephen King, Johnny Depp, Catherine Zeta Jones, Cameron Diaz gibi isimleri sayabiliriz.     Mütevazılığı, uyumu ile su damlasını simgeleyen yin su, aynı zamanda zekayı, esnekliği, uzlaşmayı ve yaratıcılığı da temsil eder. Sorunlara, akılcı, uzlaşmacı ve yaratıcı fikirlerle çözümler getirebilme yeteneğine sahiptirler. Yin su elementinin ılımlı karakteri nedeniyle, 2022’ye göre daha az çatışma, daha az kavga beklentimiz var dedik ama yin suyun gizli ve potansiyel beklenmedik işler çıkaran, gizemli ve sinsi etkisiyle, üstü örtülmüş olayları, protestoları, gizli kapaklı işleri ve ne yazık ki suikast ve terör faaliyetleri de 2023 gündeminde olabilecektir.

2023 yılının ikinci elementi Tavşan;

Çin takviminde Tavşan, ilkbahar elementidir ve ağaçtır. Tavşan burcu ağaçların ve bitkilerin canlandığı, çiçeklendiği ilkbaharın ortalarını temsil eder. İlkbaharın canlı hali, faaliyetin, hareketin arttığı, tohumların artık bitkiye döndüğü, meyvelerin olgunlaşmaya doğru gittiği, gelişme dönemi demektir. Dolayısıyla Tavşan burcu gençliğin, hareketin temsilcisidir. Bu nedenledir ki, 2023 senesine ergen enerjisi hakim olacak desek abartmış olmayız. Gençlerin, yeni hareketleri, gelişimi tetikleyeceği, eğitimde, beslenmede, siyasette ve sosyal düzende değişiklik ve reform talep edeceği, enerjik ve isyankar bir yıl bizleri bekliyor. Bir anlamda üzerinde çok konuşulan seçim sonuçlarını etkileyecek olan z kuşağının oyları da bakalım beklenen değişimi başlatacak mı? Hep birlikte göreceğiz.

Tavşan, doğada da sessiz, hoş görünüşüne karşılık, hızlı, uyanık ve her an çevreden gelebilecek etkilere karşı tetikte, tedirgin, ihtiyatlı ve kendini korumayı bilen bir hayvandır. 2023’te bir araya gelen gizemli, ılımlı, esnek ve yaratıcı yin su elementi ile çoğu zaman sessiz ve naif ancak gerektiğinde hızlı ve akılcı hareket eden tavşan burcunun birleşimi, 2023’te önümüze gelecek konulara, önemli sorunlara, ılımlı, akılcı, yaratıcı ve hızlı çözümler bulmanın önemli olduğunu gösteriyor.

60 yıllık döngü- 1963 de neler oldu?

2023’ü ifade eden iki element, yin su ve tavşan, bundan 60 yıl önce, 1963’te bir araya gelmişti. Çin takvimi, 60 yıllık döngülerle kendini tekrarlar. Yani aynı iki element 60 yılda bir, tekrar bir araya gelir. Bu nedenle yeni seneyi anlamak için her zaman 60 yıl önce neler yaşanmış, yapılmış ona bakarız. Her kombinasyon kendi döneminin koşullarında değerlendirilse de aynı elementlere sahip yıllar birbiri ile benzer temaları taşır. Bu nedenle senenin ruhunu anlamak için geri dönüp, geçmiş yin su/tavşan yıllarında yaşanan olaylara bakmak bize önümüzdeki sene ile ilgili çok değerli bilgiler ve ipuçları verir. Yeni seneyi anlayabilmemiz ve öngörüde bulunabilmemiz için bize rehberlik eder. Bu nedenle geriye yani 60 yıl önceye dönerek 1963’e gidelim ve dünyada ve ülkemizde, yin su/tavşan birlikteliğinin ne gibi etkiler getirdiğine göz atalım.

1963’ün en önemli olayı, Amerika Başkanı John F. Kennedy’nin 22 Kasım 1963’te Dallas, Teksas’ta suikasta uğrayarak öldürülmesidir. Belirttiğimiz gibi, senenin yin su elementi, görünürdeki ılımlı karakterine karşın gizli ve beklenmedik olaylara neden olan, gerilim ve ne yazık ki suikast ve terör faaliyetleri için de uygun ortam yaratabilir.

Yine 1963’te İngiliz siyasetinde çok büyük bir skandala sebep olan Profuma olayı yaşanmış. O zamanki Başbakan Harold Macmillan’ın Muhafazakar hükümetindeki Savaştan Sorumlu Devlet Bakanı John Profumo’nun, 1961’den itibaren 19 yaşındaki model Christine Keeler ile evlilik dışı bir ilişki yaşadığı ortaya çıkınca, İngiliz siyasetinde büyük bir skandal patlak vermiş. Profumo, önce yaptığı açıklamada ilişkiyi yalanlamış. Ancak devam eden soruşturma sonucunda, Profumo’nun Avam Kamarası’na yalan söylediği kanıtlanınca, bu skandal, Macmillan hükümetinin düşmesine ve Macmillan’ın başbakanlıktan istifa etmesine yol açmıştır. Yine söylediğimiz gibi, tavşanın taşıdığı aşk ve romantizm yıldızı, seks skandalları ve aldatmaları da beraberinde getiriyor. Bakalım 2023’te bu yıldız kimlerin ilişkisini açığa çıkaracak, kimler nasıl etkilenecek.

ABD’de, siyahîlerin özgürlük ve eşitlik mücadelesinin sembol ismi, direnişçi, eşitlik savunucusu Martin Luther King, 28 Ağustos 1963’te “sivil haklar yürüyüşü” sonrası, yaklaşık 200 bin kişiye hitap ederek ünlü “Bir Hayalim Var” (I have a dream) konuşmasını yapmıştır. Bu protesto yürüyüşü, ABD tarihindeki en büyük insan hakları gösterisidir. Yin su ve tavşanın bir araya gelince yarattığı, ılımlı, akılcı ve yenilikçi ama aynı zamanda da isyankar hareketleri Martin Luther King’in konuşmasında hissetmemek mümkün değil.

Aralık 1963’te, Berlin Duvarı ilk defa, batı Berlinlilere, doğuda kalan akrabalarını bir günlüğüne ziyaret edebilmeleri için açılmıştır. Bir araya gelen ılımlı elementlerin etkisi, katı siyasi yaklaşımlara en azından bir iletişim penceresi açtırmayı başarmıştır.

Doğal afetler;

2023’te yin su elementinin öne çıkan element olması, özellikle su ile ilgili konuları, selleri, su baskınlarını, sert ve yıkıcı yağmurları, fırtınaları, tsunamileri de beklememiz gerektiğini göstermekte. Sisi, bulutları ve damlaları temsil eden yin su ile rüzgarı temsil eden ağaç elementinin bir araya geldiği 2023 senesi güçlü tayfunları ve fırtınaları da beraberinde getirecektir. 60 sene önce de büyük fırtınaların ve tayfunların can ve mal kaybına yol açtığını görüyoruz. İtalya’nın kuzeyinde Vajont barajında tutulan suyun, meydana gelen toprak kayması sonucu barajdan taşmasıyla 2000 den fazla kişi hayatını kaybetti. Ağaç elementinin çok güçlü olması, toprağın ise çok zayıf olması, 2023 senesinde çok ciddi depremlerin de gündemde olacağını gösteriyor. Bir araya gelen su ve ağaç elementleri, çevre konularına hassasiyetin yükseleceği bir yıl olacağının da habercisi. Ancak tavşanın üstünde yer alan elementin, gizli saklı meseleleri işaret eden yin su olması, çevre ve iklim konusunun gündemde olacağına ancak pek çok bilginin de saklanacağına işaret ediyor. Çiçekleri, çimeni, ağaçların dallarını, ilkbaharın ortasını, doğayı temsil eden Tavşan senesinde, ana konulardan biri de çevre ve iklim meseleleri olacaktır.

Özet olarak, 2023 yin su/tavşan senesi, yaratıcılığı, gelişimi ve gençliği sembolize ederken daha sakin, ılımlı ve temkinli bir ortamı da beraberinde getiriyor diyebiliriz. Alıştığımız sistemin dışına çıkacağımız, iyi ve kötü sürprizlerin yaşanacağı bir yıl beklemekte bizleri. Dünyada, uluslararası gerilim ve toplumsal huzursuzluklar biter demek mümkün değil elbette fakat genel olarak, daha az açık savaş, daha fazla müzakere ve uzlaşma şansı ile nispeten daha barışçıl bir sene umabiliriz.

Kültür, sanat ve bilimdeki gelişmeler;

Yıllardır eksilmeyen ilgi ile nesilleri etkisi altına almış, müzik tarihinin gelmiş geçmiş en büyük gruplarından olan Beatles,1963 yılında “Beatles çılgınlığı” ile tüm dünyayı sarmış ve pop kültürünün gelişmeye başladığı yıl olarak tarihe geçmiştir. İlk albümleri “Please Please Me” 1963’te İngiltere’de çıktıktan sonra, büyük çıkış yaratan “I Want To Hold Your Hand” şarkısı ile ABD’de de büyük çıkış yakalayan Beatles grubu müzik tarihini etkileyecek bir akımı da başlatmıştır.

Bob Dylan en ünlü şarkısı “Blowing In The Wind” i 1963 Mayısında çıkarmıştı ve yine The Beach Boys grubu ünlü şarkıları “Surfin USA” ile listeleri alt üst etmişti. 1963’te oldukça yüksek bir bütçe ile çekilen “Kleopatra” filmi, 1963 yılının en çok hasılat yapan filmi olmuş ve Akademi ödüllerinde 9 dalda aday gösterilmişti. Aynı sene vizyona giren ve yönetmeni Alfred Hitchcock olan “Kuşlar/ The Birds” filmi ise, korku ve gerilimi yepyeni bir düzeye taşımış ve daha sonradan klasikler arasına girmiştir. Ünlü Pembe Panter serisi, 1963 yılında yapım şirketi tarafından bir komedi filmi biçiminde çekilmiş ve yayınlanmış. İngiliz yayın şirketi BBC dünyanın en uzun bilim kurgu dizisi doktor Who’nun ilk bölümünü yayınlamıştır.

ABD’de posta kodu ilk defa posta servisi tarafından tanıtılmış, 18 kasım 1963 de ise ilk tuşlu telefonlar hizmete girmiştir.

Amerikalı feminist yazar Betty Friedan 1963’te yayınladığı, “Kadınlığın Gizemi” (The Feminine Mystique) isimli kitabı ile orta sınıf feminist hareketi ateşlemiş ve o dönem için “adı olmayan bir soruna” eleştirel bir anlayış getiren devrimci bir hareket başlatmış. Kitap, orta sınıf Amerikan kadınlarının rüyasının aslında bir kabus olduğunu ortaya koyması ve Friedan’ın kadınlara yaptığı “24 saatlik annelik, aşçılık, temizlikçilik işini bırakın, kendiniz olun, bir doktorla evlenmeyi hayal etmek yerine kendiniz doktor olun.” çağrısı ile o günkü sosyal normları öylesine ters yüz etmiş ki yeni feminist akımın adeta mihenk taşı olmuştur.

27 şubat 1963 İran’da kadınlar oy kullanma hakkı elde etmişler. Yine İran’da 2022 yılında kadınların başlattığı protestolar ve isyanlar devam ediyor ve görünen o ki istedikleri hakları elde edebilene kadar da vazgeçmeyecekler. Dişil enerjinin artacağını söylemiştik buradan da görebiliyoruz. Benzer elementler, benzer etkiler.

120 sene geriye gittiğimizde, yine bir yin su-tavşan senesi olan 1903’e baktığımızda, günümüzden çok başka bir dünya olmasına rağmen, benzer şekilde kadınların öne çıktığı bir yıl olduğunu görüyoruz. Aida De Acosta, motorlu bir uçağı yardım almadan kullanan ilk kadın olmuş. Ayrıca Madame Curie 1903’te Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan ilk kadın oldu ve daha sonra 1911’de, Nobel Ödülü’nü iki kez kazanan ilk ve tek bilim insanı olmayı başarmıştır. 1903 senesi, Norveç’in oybirliğiyle kadınlara oy kullanma hakkı verdiği yıl olarak da geçmekte.

2023 ve özellikle 2024 sonrası başlayacak ve gelecek 20 yılı belirleyecek 9. Periyot boyunca, kadınların öne çıkacağını göreceğiz. Kadınların her alanda söz sahibi olduğu, ancak iyi ve olumlu gelişmeler kadar sıkıntılı ve ters etkilere de maruz kalacağını söyleyebiliriz. İyi tarafından bakarsak, önümüzdeki 20 yılda arzu ettiğimiz değişim, kadın hareketi ve kadın enerjisi ile gelecek diyebiliriz. Ancak ne yazık ki değişimler her zaman yumuşak ve kolay olmuyor. Kadınlar gelecek 20 yılı etkileyecek gelişmelere öncülük ederken, zorlu etkileri de göğüslemek durumunda kalacak. 1963’te yazdığı, tarihi tetikleyen kitapla Betty Friedan kadın hareketini tetiklemişti. 2023 ve sonrasında bu anlamda neler yaşanacak, hep beraber göreceğiz.

Elementlerin kültür, sanat, eğlence, yaratıcılık, yenilik etkilerini yine1963’te görmek mümkün. Siyasette ve gündelik hayattaki pek çok zorluğa ve soruna rağmen, kültür, sanat ve eğlence sektörleri, seneyi dolu dolu geçirmiş, reform ve yenilikçi hareketlerle tetiklenen sosyal normlar neredeyse yarım yüzyılı etkilemiş pek çok yeniliğe ve akıma yol açmış. 2023’ü de teknoloji ve reformlar da olabilecek tüm yenilikler ile heyecanla bekliyoruz.

1963 yılının belki de en önemli bilimsel başarılarından biri, ilk karaciğer naklinin gerçekleşmiş olmasıydı. Nakil, Amerikalı bir doktor olan ve organ nakli konusunda uzman, modern transplantasyonun babası sayılan Thomas Earl Stazi tarafından yapıldı. Bedende Tavşan burcu, karaciğeri temsil eder. 1963 Tavşan senesinde ilk karaciğer naklinin yapılması adeta elementlerin etkisine işaret ediyor.

Dr Michael DeBakey, 1963’te ilk defa bir hastaya kısmi yapay kalp implante etmiş, sonradan baypas yöntemini geliştirmiş ve yapay kalp pompalarının öncüsü olmuştur.

16 Haziran 1963’te Sovyet kozmonot Valentina Tereshkova, Vostok6 ile uzaya giden ilk kadın oldu. 48 yörünge ve 71 saat sonra, o tarihe kadar, ABD astronotlarının uzayda geçirdiği toplam süreden daha fazla zaman geçirerek dünyaya döndü. Senenin kadınları işaret eden etkisini bu önemli gelişmede de görüyoruz.

Ülkemize bakacak olursak; Terör örgütü EOKA militanlarının, Aralık 1963’te Kıbrıs Türklerine karşı başlattığı terör saldırıları, Kanlı Noel olarak adlandırılırken, ne yazık ki bu saldırılar, Ada’daki toplumlar arası çatışmaların başlangıcı olmuş. Ancak 1963-64 yıllarındaki çatışmalar, çeşitli aralıklarla 10 Ağustos 1964 tarihine kadar devam etse de “Kanlı Noel” adıyla tasvir edilen ilk çatışmalar; 27 Aralık 1963 tarihinde imzalanan ateşkes ve 30 Aralık 1963 tarihinde imzalanan Yeşil Hat Anlaşması’yla sonuçlanmış. Senenin hem sinsi, gizli işlere ortam hazırlayan etkisini, hem de anlaşma ve uzlaşmayı işaret eden etkisini, bu elim olaylarda da hissedebiliyoruz…

1963 Temmuz ayında, genç bilim adamlarını desteklemek amacıyla, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) kuruluş yasası kabul edilmiş. Senenin akademik yıldızını işaret eden oldukça olumlu bir gelişme diyebiliriz.

Mayıs 1963’te, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda ilk müzikal sergilenmiş. Başrolünde Cüneyt Gökçer’in oynadığı, Samuel Spewack ve Bella Spewack’nin yazdığı “Öp Beni Kate” adlı müzikal ile ülkemizde de, kültür sanat alanında önemli bir gelişme ile bir ilke imza atılmış. Yine akademik yıldız etkisinin güzel bir yansıması diyebiliriz.

Tavşan burcunun akademik yıldız etkisi ile yin su elementinin zeka ve yaratıcı düşünceyi işaret eden etkisi bir arada, 2023’ten bir önceki yin su/tavşan senesi olan 1963 senesini, günümüze kadar ulaşan büyük ve önemli bilimsel gelişmelerin yaşandığı özel bir yıl olarak öne çıkarmış. 2023’te de teknolojide yepyeni keşifler, reformlar yaşanacak ve alıştığımız sistemin dışına çıkılacak hep beraber neler olacak, yaşayıp göreceğiz.

2021 yılında Sağlık

Geleneksel Çin tıbbında, 2023 senesini temsil eden ağaç elementi yani Tavşan burcu, karaciğeri temsil eder. Ayrıca uzuvlarımızın büyümesinden, faaliyetlerinden ve hareketinden sorumludur. Bu nedenle tavşan senesi, insanları hareket etmeye, egzersiz ve spor yapmaya itecektir hatta zorlayacaktır. Ancak ağaç elementi olan tavşan burcu aynı zamanda küçük kemikleri, boyun, sırt ve omurgayı da işaret eder. Dolayısıyla bu bölgeleri etkileyebilecek, düşme, kırık, kesik gibi yaralanma ve kazalara da açık olacağı için dikkatli olmamızda fayda var.

Ruh hastalanmayınca, beden hastalanmaz. Bugün artık, pek çok hastalığın psikolojik sorunlarla ilgili olduğu kabul edilmiştir. Bu bakış açısıyla, sırt ve omurga problemleri, maddi ve manevi yük ve sorumluluk altında olmakla ilişkilendiriliyor. Eğer boyun, sırt ve omurga ağrılarınız varsa, konuya bir de buradan bakarak, maddi manevi tüm yüklerinizi gözden geçirmek ve elbette beraberinde iyi bir hekimden destek almak için doğru bir senede olduğumuzu unutmayalım.

Seneyi temsil eden elementler, bizlere öne çıkacak konuları işaret ederek rehberlik ediyor demiştik. Bu bilgileri sadece okuyup geçmemek, bu rehberlikten fayda sağlamak için, öne çıkan konularda birtakım çıkarımlar yapmak ve kendimize bir yol haritası çıkarmak çok iyi bir fikir olacaktır. Harekete geçmediğimiz sürece, hayaller ve niyetler sadece bir dilek olarak kalacaktır, unutmayalım.

Senenin diğer elementi su ise; böbrek, idrar sistemi ve cinsel organlarla ilgilidir. Ancak ağacın üzerindeki bu su zayıftır ancak yine de su elementini desteklemek için Omega 3 gibi takviyeler almak iyi olabilecektir. Hem su, hem de ağaç midemiz ve sindirim sistemimiz olan toprağa ters düşer. Bu nedenle, bedenimizde toprak elementini desteklemek ve hücrelerimizi temsil eden toprak elementimizi dengelemek için antioksidan açısından yüksek besinleri tercih etmemiz yerinde olacaktır.

2023 senesinin öne çıkan yin su elementi, beyin ve sinir sistemi olan yin ateş ile zıt etki yaratır. Bu ters etki sebebiyle, zihinsel sorunlar ve psikolojik rahatsızlıkların da artması söz konusu olacaktır. Fiziksel sağlığımız kadar zihinsel sağlığımıza da dikkat etmeye çalışalım.

Yin su yin ateş çatışması aynı zamanda, kalp, beyin veya sinir sistemi ve göz ile ilgili hastalıklara yol açabilir. Bu alanlarda hassasiyet varsa önlem almayı ihmal etmeyelim.

2023 yılında haritasında yin ateş veya horoz burcu olan kişilerin daha dikkatli olmasını öneriyoruz. Amerika Başkanı Joe Biden, yin ateş gününde doğmuş önemli siyasetçi. 2023’te yin su-yin ateş çatışması etkisinde olacak. Joe Biden’ın yin ateşi zayıf, tavşan senesinin ağaç elementinin kendisini desteklemesine rağmen, yin su-yin ateş çatışması, sağlığına zarar verebilir ki 2022 den beri sağlık sorunları yaşadığı biliniyor. Bu önemli siyasetçinin çatışma senesinde olması bakalım onu ve dünyayı nasıl etkileyecek.

Kan dolaşımını ve enerjiyi temsil eden ateş elementi genellikle kilo almakla ilişkilendirildiğinden, 2023’te ateş elementinin olmaması ve senenin hareketi ve egzersizi destekleyen etkisiyle, kilo vermek için iyi bir sene olacak, haydi spora….

2023 de Ekonomi

Beş element sisteminde, her element bir duyguyu temsil eder. Ateş elementi neşe ve coşkuyu, su ise korkuyu temsil eder. Ateş etkisi, insanların pozitif ve güven dolu bir atmosferde hissetmelerini, bu nedenle daha fazla harcama yapmalarını, daha kolay risk almalarını sağlar. Bunun dünya üzerindeki etkisi ise ekonominin gelişmesi ve canlanmasıdır. Ne zaman ateş elementi gelse ekonomi büyür. 2013-2017 yılları ateş elementi etkisindeydi..2018’de toprak elementinin gelmesi ile büyüme durdu. Ateş en zayıf döneme girdi. Ondan sonrasında gelen 2019, 2020, 2021 yılları hiç ateş olmayan soğuk ve belirsizlik içeren, dünyada korku duygusunu tetikleyen su elementinin hakim olduğu yıllar oldu. 2022’nin Kaplan burcu, ağaç elementiydi ve aynı zamanda ateşin tohumlarını taşıyordu. İki kasvetli yılın ardından dünyada birçok ülkede uluslararası seyahat ve eğlencenin yeniden başlamasına neden oldu. Ama ekonomide bir miktar iyileşme olsa da, ateş elementinin hala olmadığı bu dönemde, gerçek ve kalıcı bir iyileşme ve ekonomik büyümeden söz etmek ne yazık ki mümkün olamadı. 2023 ateşin olmadığı, su ve ağaç elementlerinin etkisinde bir yıl olacak. Tavşanın temsil ettiği ağaç elementi 2022’de Kaplan gibi ateşin tohumlarını taşımadığından ekonomi cephesinde işlerin çok da parlak olmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. 2023’te, özellikle ateş elementinin en zayıf zamanına denk gelen sonbahar mevsiminin geldiği ağustos, eylül ve ekim aylarına özellikle dikkat etmeliyiz. Güçlü ateş elementinin gelişi ve gerçek bir iyileşme ve büyümeden söz edebilmek için ancak 2025’te Yılan burcunu beklememiz gerekecek. Bu durumda tüm diğer alanlarda olduğu gibi ekonomide de inişli çıkışlı bir yıla hazır olmalıyız.

2023’te şanslı ve şanssız sektörler;

2023’de metal elementine ait sektörler diğerlerine nazaran daha avantajlı durumda. Bunun nedeni senenin elementi ağaç, bu sektörler için para elementini temsil etmesi. Metal elementine ait sektörler arasında bankacılık, yüksek teknoloji, otomotiv, makine, mühendislik, güzellik ve cilt bakımı, estetik gibi sektörleri sayabiliriz.

En iyi ikinci sektör toprak elementine ait olabilir, çünkü toprak suya hakimdir, bu nedenle su, toprak sektörü için para demektir. Toprak endüstrileri, gayrimenkul, arsa, madencilik, sigorta, bilgisayar yazılımı ve tarım alanlarıdır.

Su elementine ait sektörler için senenin ağaç elementi üretkenlik anlamına gelir. Bu nedenle su endüstrileri büyüme eğiliminde ve hareketli olacaktır. Su elementine ait sektörler iletişim, ulaşım, nakliye, spa, içecek sektörleridir. Ancak gerçek karlılık ve kazanç bu sene değil, ancak ateş yıllarında gelecektir. Ağaç endüstrisi ciddi bir rekabetle karşı karşıyadır. Bunlar arasında tekstil, medya, kağıt ve çevre konularını sayabiliriz.

Ateşe ait sektörler ise Tavşan yılında çok karlı değiller, çünkü onlar için para elementi olan metal, bu senenin elementleri arasında bulunmuyor.

Ekonominin canlanması için ihtiyaç duyduğumuz ateş elementi, petrol, elektrik, doğalgaz vb. gibi enerjileri de ifade eder. Ateşin olmayışı 2023’te ekonomiyi etkilediği gibi, ocaklarımızı ısıtmanın, arabalarımıza yakıt koymanın ve fabrikaları çalıştırmanın da zor olacağını anlatıyor. Ağaç elementi olan tavşan senesi ile tamamen çatışan bir etkiye sahip metal elementi olan Batı, yani Avrupa ülkeleri ve Amerika’nın, 2023’te çatışma altında olduğunu ve senenin zor etkilerini, hem siyasi hem politik, daha sert yaşayacağını öngörebiliriz. Ateş elementi aynı zamanda hız demek. Yokluğu, ticarette işlerin yavaşlayacağı, ürünleri bir yerden başka bir yere taşımanın zorlaşacağı, sürelerin uzayabileceği anlamına da gelir. Benzer şekilde seyahatler ve özellikle ateş elementine giren havayolu ulaşımı da bu durumdan etkilenecektir. Tarımda da sıkıntılar yaşanabilir, elde edilen ürünlerde ulaştırma problemleri yaşanabilir.

Ateş elementi neşe ve güvenle ilgili olduğundan, yokluğu eğlence sektörlerini ve güven duygusunu da etkiler. Ancak 2023’te bir araya gelen yin su/tavşan uyumunun getirdiği akademik yıldız ve tavşanın taşıdığı aşk çiçeği yıldızı ile bu durum nispeten sınırlı olacaktır. Özetlersek, 2023’te senenin olumlu etkilerinden yararlanarak, yenilikçi, yaratıcı, hızlı düşünebilen, harekete geçebilen ve risk alarak yatırım yapabilenler, eğlence sektöründe fark yaratacaklardır.

Tavşan burcuyla uyumlu burçlar;

Tavşan ile tam uyum sağlayan burç Köpek burcudur. Eğer Köpek senesinde doğduysanız 2023 sizin için daha uyumlu ve huzurlu geçecek diyebiliriz. Aynı şekilde Domuz ve Keçi burçları da Tavşan ile uyumlu, birleşen burçlardır. Kaplan, At ve Köpek senelerinde doğanlar 2023 senesinin aşk ve romantizm yıldızından en fazla faydalanacak burçlar olacaklardır. Çünkü aşk yıldızı bu üç burcu direkt etkiliyor yararlanmaya bakın..

Tavşan burcuyla zıt burçlar;

2023 senesinin Tavşan burcu ile en zıt burcu, Horoz burcudur. Tavşan ağaç elementi, horoz ise güçlü bir metal elementidir. Bu sebeple Horoz yıllarında (1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017) doğanlar, Horoz ayı olan eylülün 4’ü- 5’i ile ekimin 4’ü- 5’i arasında doğanlar, bu sene, değişime ve harekete  açık olduklarını unutmamalı! Zıt ve çatışan etkiler, değişim demektir. Bunu kötü olarak algılamamalıyız, zira ihtiyacımız olan değişimi de getirmiş olabilir. Ancak sakin ve durağan bir sene de beklenmemeliyiz. Zorlukları en aza indirmek, bunlardan olumlu bir anlam çıkarabilmek, zıtlık ve çatışma dönemlerini lehimize çevirmek için alınabilecek en iyi önlem, hayatımıza kendi irademizle hareket ve değişimi getirmemizdir. Böylece değişimi kendimiz yaratarak, sürpriz değişimleri nispeten engellemiş oluruz. Doğum tablosunda horoz olanlar, 2023 senesini yapmak istediği yenilikler ve değiştirmek istedikleri şeyler için fırsata çevirerek, rutinlerinizden çıkmaya çalışın..

Tavşan ve Horoz çatışması, metal ve ağaç elementleri arasındaki çatışma demektir. Bu nedenle, doğum tablosunda Horoz ve Tavşan olanlar, uzuvlardaki, küçük kemikleri, boyun ve omurgayı temsil eden ağaç elementi çatışması, bu bölgelerdeki yaralanmalara karşı dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Tavşan, boyun ve sırt kemiklerimizi de simgelediğinden, Horoz ve Tavşan arasında çatışma olduğunda, bel kemiği ve boyun problemleri yaşamak kolaylaşır. Düşmek, kırık, kemik çatlaması gibi yaralanmalara daha açık olunur. Tablonuzda Tavşan ve Horoz varsa 2023’te bu anlamda daha dikkatli olmayı ve Köpek sembolü taşımayı ihmal etmeyin.

Tavşan ve Fare burcu İkili Ceza adı verilen ve genel olarak endişe ve hoşnutsuzluk yaratan, keyifsizlik hissi verdiği gibi, seks skandalları, ilişki problemleri, sadakatsizlik gibi istenmeyen durumları tetikleyebilen, hukuki sorunların yanı sıra romatizma gibi rahatsızlıklar ve cinsel hastalık getirebilecek, biraz gizli ve derinden ilerleyen sıkıntıları da işaret eder. Tablosunda Fare burcu olanların da 2023’te bir Köpek sembolü taşıması iyi olacaktır.

Tavşan yılında sembolik yıldızlar;

Tavşan burcunun en önemli özelliklerinden biri, aşk ve romantizm yıldızı taşıyor olmasıdır. Aşk ve romantizm yıldızı, adından da anlaşılacağı üzere, hayatlarımıza aşk ve romantizm etkisini taşırken, eğlenceyi, sanatı, güzelliği ve cinselliği de teşvik edecektir..2023 senesinde Tavşan burcunun taşıdığı bu etkiyi hayatlarımızda hissedeceğiz. Herkes bu harika etkiden fayda sağlayabilir. Çünkü aşk çiçeği, kendimizi daha çekici ve etkileyici hissedeceğimiz, öz güvenimizi destekleyen, bakımlı olma arzusu yaratan ve dolayısıyla bizi ön plana taşıyan bir yıldızdır. Aşk hayatımızı canlı ve heyecanlı tutarken, sosyal hayatımıza da renk ve hareket getirecek. 2023’te insanlar daha güzel ve seksi görünmek için her fırsatı kullanmaya çalışırken, güzellikle ilgili tüm konular da yükselişe geçecek ve estetik ameliyatlara talep artacaktır.

Aşk çiçeğinin etkisiyle davet ve organizasyonlarımız keyifli geçecek, iş ilişkilerimiz iyileşecektir. Aşk çiçeği etkisi, insanlarla etkileşim kurmak için harika bir fırsattır. Ancak aşk ve romantizm yıldızının, seks skandallarını ve aldatmaları da beraberinde getirdiğini unutmayalım. 2023 senesi, yeni ilişkiler, evlilik haberleri, göz alıcı iletişim ve organizasyonlar kadar, seks skandalları ve gizli ilişkileri de gündeme taşıyacaktır. Gizli saklı bir yanı olan yin su elementi ile nazik, zarif ve aşk çiçeği taşıyan tavşan burcunun bir araya geldiği 2023 yılında, aşk ve ilişki konularının hareketleneceğini bilerek, Bu güzel etkilerinden faydalanmaya bakalım..

Çin astrolojisinde, sembolik yıldızların en önemlilerinden olan Nobleman ya da Koruyucu Melek olarak tanımlayabileceğimiz yıldız, son derece pozitif bir enerjiyi ifade eder. Bazıları bu olumlu enerjiye doğuştan sahiptir. Bazen de gelen seneler ya da şans dönemleri bu etkiyi getirir. Nobleman ya da Koruyucu Melek, bizim için işleri kolaylaştıran, ihtiyaçlarımızı karşılayan, bize yardımcı insanları işaret eder. Nobleman etkisinde olduğumuz dönemlerde etrafımızda yardımcı insanların olduğunu, işlerin daha rahat, sorunsuz gittiğini ya da problemlerin daha kolay çözüldüğünü görürüz. Bu pozitif enerji, adeta bir kalkan gibi bizi korur ve destekler.

2023 Tavşan senesinde, sonu 2 ve 3 ile biten yıllarda doğanlar, Nobleman– Koruyucu Melek etkisinde olacaklar. Nobleman, astrolojide en güçlü olumlu etkilerinden birini temsil eder. Genellikle engellere ve zorluklara bir çözüm getirerek yılın daha rahat ve sorunsuz geçmesine yardımcı olur. Yolumuzu açar, aydınlatır, bizi korur, kollar. 2023 sizin Nobleman yılınızsa yolunuz açıktır ve yeni projeler, yeni hedefler için bu güzel şanstan faydalanın. Bu çok önemli bir melek ve yıl boyu korunacak kollanacak, şanslı olacaksınız. Yeni projeler geliştirmek için bu güzel şanstan yararlanmaya bakın. Hayata geçirmek istediğiniz plan ve projeleriniz için bu seneden destek alarak harekete geçin..

Yaratıcılığı ve entelektüel kapasiteyi sembolize eden yin su/tavşan birleşiminin getirdiği akademik yıldız etkisi de sene boyunca kültür, sanat ve bilimde pek çok yaratıcı gelişmeyi öne çıkaracaktır. Kültür, sanat ve bilimle nefes almaya, moral bulmaya çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, bu yıldızın etkisi hepimize yeni ufuklar açacaktır.

Acısıyla, tatlısıyla bir yılı geride bıraktık ve yepyeni umutlarla ve heyecanla yeni bir yıla kucak açıyoruz, dileyelim güzel bir yıl olsun..

2023 FENG SHUİ ENERJİLERİ

Çok önemli bir yıl bizleri beklemekte….İçinde bulunduğumuz  2023 yılı sekizinci dönemin son yılı  ve  2024 yılında başlayacak olan dokuzuncu dönemden önceki yıl olması sebebiyle geçiş niteliğinde olacak ve hayatımızın pek çok alanında tam bir değişim ve dönüşüme neden olacak..Bu nedenle de evlerimizin feng shuisine diğer yıllara oranla daha fazla önem vermemiz gerekmekte. Çin yeni yılı 4 Şubatta başlayacak bile olsa bu ay sonuna doğru mekanlarımızdaki düzenlemeleri yapmamızda fayda var. Nitekim yeni yılın ve bir sonraki dönemin etkilerini şimdiden hissetmeye başlayacağız. 

Merkeze denk gelen ve yıl içinde genel etkisi altında olacağımız enerjiler, ilişkiler, aşk, romantizm ile ilgili olduğu kadar iş ilişkilerinde, güçlü insanlarla ilişkilerde ve sosyal ağlardaki iletişim ile de ilişkilendirilebilir. Bu enerjiler aynı zamanda akademik olarak da yaratıcılığınızı ve bakış açınızı arttırmakta ve  sınavlarda da başarılı olmamızda  yardımcı olumlu etkiler barındırmakta.  Her ne kadar merkezde olsa bile bir sonraki dönemin etkisi nedeniyle bu yıldızın olumlu enerjileri yıl içinde zayıflamaya başlayacak. Bu nedenle bu yıldızın olumlu etkilerinden mümkün olduğunca faydalanmaya çalışmamızda yarar var.  Bu yılın özel dinamizmi kişinin kendi çevresini yenileme yeni hayat amaçları edinme ve kabuk değiştirme yolunda 2023 yılına damgasını vuracak. Hayatımızın birçok alanında yeni dönemin değişim rüzgarlarına hazırlıklı olurken mekanlarımızda yapacağımız gerekli düzenlemelerle bu değişim rüzgarlarını arkamıza almamızda fayda var. 

 Merkez; Çalışmayı teşvik edici, yeni bilgi bilgi birikimi, gelişme, ilerleme ve büyümeyi sağlayan , aşk ve romantik ilişkileri ve iletişimi arttırıcı olumlu enerjilerin bulunduğu bir alan.. Tüm aile üyelerini etkileyecek bu olumlu enerjilerden mümkün olduğunca faydalanmak lazım. Sınavlara hazırlananlar, kariyerinde ve işhayatında ilerlemek isteyenler bu alanda bol bol vakit geçirmeli ve mümkünse bu alanda çalışmalı. Romantik ilişki arayanlar ve evli çiftler bu alanda aşk ve mutluluk içeren resimler ve/veya evlilik fotoğraflarını asarak ilişkilerini daha da güçlendirebilirler. Bu alanda seramik objeler de kullabilirsiniz. 

Kuzey; Çoğaltıcı bir etkiye sahip olan bu alandaki olumlu enerjiler hayatınızda mutlu olayların gerçekleşmesinde etkili olacak. Daha önceden başlayan çalışmaların sonlanmasında, maddi kazançlarda artışa, bolluk ve bereketin artmasına, yeni ortaklıklara, iş yaşamınızda ilerlemenize yardımcı olacak bu olumlu etkiler yıl boyunca  aydan gelecek olumlu veya olumsuz enerjilerle birlikte değişiklik gösterebileceğinden aylık yorumlarla birlikte dikkate alınarak  tekrar değerlendirilmeli.

Kuzeybatı; Hayatınızın bütün alanlarında olumsuzluklar ve kötü şans getiren olumsuz enerjileri içeren bir alan…Uzun dönemli etkileri olabilecek ve ciddi kayıplara neden olabilecek bu olumsuz enerjilerin etkisinden korunabilmek için bu alanı mümkün olduğunca sessiz bırakmakta  ve günlük yaşantınızda bu alanda bulunmaktan kaçınmanızda fayda var. Bu alanda bir iki saatten daha uzun süre bulunmamaya ve bu alandaki ışıkları uzun süre yanık bırakmamaya  çalışın. Zira ateş elementi bu alanın olumsuz enerjilerini destekler.  Bu alanda çokça ya da büyük ölçekli metal objeler, rüzgar çanı ve tuzlu su kullanarak bu olumsuz etkileri azaltabilirsiniz.

Batı; Bu alanda, önünüzdeki engelleri kaldıran, çalışma, güç ve başarıyı sembolize eden ve kariyerinizde ilerleme, terfi ve tanınma gibi konularda destekleyici enerjiler bulunmakta. Bu olumlu enerjiler daha rahat ilerlemenize destek verirken aynı zamanda da size yardımcı olabilecek insanları kendinize çekmenizi ve sizden taraf kişiler bulmanıza da yardımcı olacak, Bu alanda kullanacağız toprak heykel ve seramik objlerle, sari ve tonlarında dekorasyonla bu enerjilerin etkisini daha da arttırabilirsiniz. Fakat bu yıl bu yöne gelen diğer  enerjilerin olumsuz  etkisi nedeniyle  bu alanda  tadilat yapmamanızı  ve sırtınızı bu yöne dönük şekilde oturmamanızı öneririz.

Güneybatı; Dokuzuncu periyoda yaklaştığımız bugünlerde daha da etkili olacak bu olumlu enerjiler başarınızı arttıracak ve sizleri zafere ulaştıracak yeni fırsatları da beraberinde getirecek. Terfi, itibar çevrenizdekiler tarafından bilinmek, tanınmak,  saygınlık kazanmak ve toplum içinde önemli bir yer edinmenizi de sağlayacak bu yöndeki olumlu enerjilerden elinizden geldiğince çok faydalanın. İlgi alanlarınız, çalışmalarınız ile ilgili sektörlerde bir yer edinmek, yükselmek ve maddi kazanç elde etmek için bu alanların enerjisini daha da desteklemekte fayda var. Çalışma alanınızı ve ofisinizi bu alana yerleştirebilir, bu yöne masanızı koyarak veya bu yöne dönerek çalışabilir, dekorasyonda beyaz ve gri renkler kullanabilir ve metal objeler tercih edebilirsiniz.

Güney;Bu alan, bugüne kadar yapılan işlerin, verilen emeklerin  ödüllendirileceği, itibarınızın artmasına neden olabilecek ve finansal açıdan kazanç sağlayacak çok olumlu enerjiler içermekte. O yüzden burada bol bol vakit geçirin, eğlenin, davet verin. Bu alanı mümkün olduğunca derli toplu tutmaya özen gösterin. Bu alanda topraktan heykeller, çömlek objeler, aydınlatmalar, sari ve kırmızı şifa taşları kullanarak da bu olumlu enerjilerin  etkisini daha da arttırabilirsiniz.

Güneydoğu; Bu alandaki olumsuz enerji dokuzuncu periyoda yaklaştığımız bu yıl etkisini daha da güçlü hissettirecek. Hele bir de güneydoğuda olması nedeniyle daha da etkili olabileceğinden çok daha fazla dikkatli olmak gerekiyor. İncir çekirdeğini doldurmayan nedenlerden dolayı çıkan tartışmalar, ilişkilerin bir çırpıda bitirilmesine neden olabilecek ve bunun olumsuz sonuçları ile bizleri karşı karşıya bırakabilecek. Yanlış anlaşılmalar, karşı çıkma, tartışma ve kavgalar sonucu mahkemelik olma, itibarınızın zedelenmesi ve ayrılıklar gibi olumsuz sonuçlara neden olan bu enerjileri dengelemek için bu alanda bol bol kırmızı renk kullanın,  ve ateş elementini sembolize eden objelerden faydalanın.

Doğu; Yıl boyunca bu alanda etkili olacak hastalık enerjisi bağışıklık sisteminizi etkileyerek  yaşam enerjinizi düşürebilir ve böylece hem fiziksel hem de psikolojik  olarak daha çok hastalanmanıza neden olabilir. Bu olumsuz enerjilerden özellikle hamileler, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar daha fazla etkilenebileceğinden bu alanda fazla vakit geçirmemenizi ve sesli/ hareketli objeler kullanmamanızı  tavsiye ediyoruz. Ayrıca yıl boyunca bu alanda da hiç bir dekorasyon amaçlı yıkım ve inşaat yapılmamalı ve yüzünüz doğuya dönecek şekilde oturmamalısınız. Ayrıca kişisel korunma sembollerini yanınızdan ayırmamanızı,  altılı metal para ve çokça metal obje ve aksesuarlar kullanmanızı öneririz. Sukabağı ve kaplumbağa gibi uzun ve sağlıklı yaşamı sembolize eden objeler de kullanabilirsiniz.

Kuzeydoğu; Çatışma,, tartışma hırsızlık, dolandırıcılık, kandırılma,  kaza ve haksız rekabet ile ilişkilendirilen olumsuz enerjilerin bulunduğu bu yönde dikkatli olmakta ve bu alanı mümkün olduğunca sessiz bırakmakta fayda var. Geceleri geçe kalıyorsanız ve giriş kapınız bu alana denk düşüyorsa evinizin güvenliğine önem verin, alarm sisteminizin çalıştığından, kapınızı kilitlediğinizden emin olun. Kişisel korunma sembollerinizi mutlaka yanınızda taşıyın,  Bu alanda da hareketli objeler kullanmaktan ve  bir kaç  saatten fazla bu alanda bulunmaktan kaçınmanızda fayda var. Bu enerjileri dengelemek için üçlü bambu da kullanabilirsiniz.

Değişen zamanla beraber mekanlarımızın da enerjileri sürekli değişmektedir.  Yenilenen olumlu veya  olumsuz  bu enerjiler yaşadığımız mekanları ve bizleri de etkisi altına almaktadır.  Yukarıda mekanlarımızı yıl boyunca etkileyecek çok genel durumlardan bahsettik.  Oysa ki yaşadığımız alanların kuruluş yılları, içinde yaşayanların doğum tarihleri gibi bilgiler birlikte ele alınıp, birbirleriyle olan etkileşimlerine göre değerlendirilip, yorumlandığında farklılıklar göstermektedir.  Detaylı bilgi ve analiz için bizlerle irtibata geçip mekanlarınızın feng shui analizini yaptırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın